Fauna logo png.

Hunderacer: Hvilken race passer bedst til din familie?

Vælg den hunderace, der passer bedst til dig og din familie.

AppStore

På AppStore kan du downloade vores app helt gratis

GooglePlay

Du kan også downloade den gratis på PlayStore

Udarbejdet af fagfolk

Indlæg om hunderacer

Herunder vil der løbende blive tilføjet nye indlæg, som kan vejlede dig i forhold til valg af hunderace. Vi anbefaler altid, at du også søger opdrætter og dyrlæger.

Inspiration til at finde den rigtige hunderace

Det er en stor glæde for en familie at have en hund, men det er vigtigt at lave nogle overvejelser inden, man træffer beslutningen om at anskaffe sig en hund. Har man som familie råd og overskud til en hund de næste 12 år? Skal man flytte bolig, rejse, lave et stort karriereskift eller stifte familie? Alt dette har betydning for hundens fremtidige velvære, og om den vil passe ind i din familie nu men også i fremtiden. Økonomi spiller også en stor rolle, når det kommer til anskaffelse af hund – En undersøgelse fra Nordea viser, at en hund koster gennemsnitligt 100.000 kroner at eje i alt i løbet af dens liv. Derfor er det også en stor anbefaling, at alle dyreejere får en hundeforsikring.

Størrelse

Lille

Temperament

Mildt

Pelspleje

Lille

Aktivitetsniveau

Lavt

Blandings- eller racehund

Inden man beslutter sig for en blandings- eller racehund, må man spørge sig selv og sin familie: Hvad man vil bruge sin hund til? Skal hunden på udstilling? Hvordan skal hunden se ud udseendemæssigt? Hvor meget vil man betale for en hund? Hvilken adfærd forventer du, at hunden har? Prismæssigt er blandingshunde en del billigere end racehunde. Det er mere klart hos racehunde, når det kommer til de forskellige hunderacer med, hvad de har af karakteristiske adfærdsmønstre end hos blandingshunde, hvor der er en større variation. Racehunde har en stambog og egner sig til udstillinger. I nogle tilfælde kræver hundeavleren, at hunden skal på udstilling, da der er lagt stort arbejde i selve avlen. Hvis man derimod beslutter sig for en blandingshund, er det vigtigt at finde ud af: hvilke racer den er blandet af. Undersøg racerne og derefter vurder om hunden vil opfylde de forventninger, familien har til hunden.

Pelspleje

Nogle hunderacer kræver næsten ingen pleje, hvor andre kan kræve en del arbejde. Udover selve pelsplejen skal der huskes på, at der også er arbejde i at fjerne hår, som hunden fælder i dit hjem. Der kan netop være meget forskel på pelspleje blandt de enkelte hunderacer.

Størrelse

Hundens størrelse skal tages til overvejelse, når det angår pladsen i din bolig. Store hunde kræver nemlig mere plads end mindre hunde. Derudover er det dyrere at have en større hund, da de skal have større mængder medicin, og at de generelt spiser mere end mindre hunde. Små hunde kan derimod være mere skrøbelige og aggressive i deres adfærd. Hvis det er svært at komme til enighed, er der mulighed for at vælge en hunderace i en mellemstørrelse.

Alder

Det er især vigtigt at overveje, når man skal have hund, om man skal have en hvalp eller en voksen hund. Hvalpe ender ikke altid med at blive, som man havde forestillet sig. De skal lære at omgås andre hunde. De har brug for mere omsorg, træning og opdragelse. Voksne hunde kræver ikke ligeså meget arbejde, hvis de er blevet trænet og opdraget. Men de kan derimod have en del med i rygsækken fra deres fortid. Hunde, der stadig er mærket af deres fortid, skal have ejere med stor erfaring med hunde og overskud i deres hverdag til at tage sig af hunden.

Aktivitetsniveau

En af de vigtigste overvejelser, inden man vælger en hund, er aktivitetsniveauet. Hvis arbejdet i, hvor meget det kræver at have en aktiv hund bliver undervurderet, vil chancen stige for en splittelse mellem familien og hunden. Der skal overvejes grundigt om dig og din familie besidder energien og tiden til at have en hund med f.eks. et højt aktivitetsniveau. Alle hunderacer skal ud at luftes hver dag flere gange om dagen. Men med en aktiv hund kræver det hundetræning og lange ture, for at hunden kan blive stimuleret. Det varierer i de forskellige hunderacer med aktivitetsniveauet. Husk på, at selvom man vælger en hunderace, der ikke er super aktiv, er der ingen garanti for, at hunden er passiv.

Hunderace ligger i solen
Hunderace ligger indenfor

Sundhed, velvære, humør og livsglæde

Find inspiration

Læs mere om hunde her – alt fra sygdomme til adfærd.

Hunderacer: Få et overblik over de 10 kategorier

I gamle dage var det normen, at hunde skulle have et bestemt formål. De var primært rene nyttedyr, og kunne hjælpe med alt fra transport til sikkerhed. Det er også en af årsagerne til, at man inddeler hunde i forskellige racer. Igennem historien har ulven levet i hælene af fortidens mennesker, og spist rester tilovers fra jagtbyttet. Da vores forfædre etablerede sig med faste bopæle, valgte det vi kender som hunde i dag, at leve ved deres side. Dette var starten på en relation, som i højeste grad eksisterer i dette århundrede.

Det har i mange år været svært at finde hoved og hale (bogstaveligt talt) i hunderacer, da der eksisterer over 400 forskellige. Hertil findes der også blandinger, som dog ikke bliver avlet med samme målrettethed. For at skabe et overblik over disse hunderacer, har det internationale forbund FCI (Fédération Cynologique Internationale) udarbejdet 10 officielle kategorier. Denne side indeholder en beskrivelse af disse kategorier, hvor der løbende vil blive skrevet indlæg om udvalgte hunderacer.

Hunderacer 1: Hyrde- og kvæghunde

Denne kategori indeholder arbejdsomme og viljestærke hunde. De er særdeles kvikke og yderst agtpågivende, hvor gøen er deres mest værdifulde redskab. Dette er ikke ensbetydende med at de gør meget, nærmest tværtimod, så underordner de sig hurtigt deres ejere. Det var nemlig deres gøen og agtpågivenhed, som var fundamentet for at holde sammen på en fåreflok. Generelt egner disse hunderacer sig ikke til lejligheder, da de har et stort behov for at være i det fri.

Hunderacer 2: Pinscher og Schnauzer, Molosser, Sennenhunde og andre racer

I denne kategori finder du alt fra Grand Danois, Rottweiler, Schnauzer til Berner Sennenhund, hvor størstedelen er karakteriseret ved enten at være vagt- eller hyrdehunde. Kategorien anses ligeledes for at være en opsamling af hunderacer, som ikke passer ind andre steder i FCI’s opdeling. Pinscher-sektionen er ikke til at komme udenom, som både indeholder en Dobermann, Dværgpinscher og Affenpinscher. Sidstnævnte er en af de ældste racer, og har ikke betydningsfuldt ændret sig i alle disse år.

Hunderacer 3: Terrier

Terrier er kendt for deres særlige anatomi og dominerende adfærd, og de fleste er gennem tiden blevet avlet som vagt- og kamphunde. Kategorien indeholder både korte og lange ben, og spænder ligeledes enormt bredt. Det gælder f.eks. Airedale Terrieren, som stammer fra det engelske grevskab Yorkshire. Her skulle hundene være alsidige, da racen blev brugt til både landbrug og minearbejde. Der findes flere racer herunder, som du kan holde i lejlighed. Dog kræver de fleste rigeligt med motion.

Hunderacer 4: Gravhunde

Denne kategori er kendt siden Middelalderen, hvor gravhunde især blev brugt til jagt. Gennem årene er de blevet avlet efter kortere ben, så de nemmere kunne komme gennem tunneler og ræveboer. Deres avl kan kategoriseres efter hårlængde, som indeholder korthårede, ruhårede eller langhårede. Gravhundenes karakteristika lyder: tætsiddende pels, afbalancerede, god lugtesans og udholdende. Gravhunde er stadigvæk populære hyrdehunde, og der findes et hav af forskellige racer.

Hunderacer 5: Spidshunde

Du kender med garanti Husky og Alaskan Malamute, som er populære hunderacer i Danmark. Dog findes der mange andre spidshunde, som er FCI’s kategori nummer fem. Kendetegnene for disse racer er deres kileformede hoved kombineret med spidse ører, hvortil de ofte har en bred skal og spidst snudeparti. Du kan både finde små og store racer af spidshunde, der varierer mellem alt fra 2-50 kilo. Den ikoniske Chow Chow findes også i denne kategori, og hører under de asiatiske spidshunderacer.
Gammel border collie og hvalp leger i solen
Portræt af hvalp

Hunderacer 6: Drivende jagthunde og Schweisshunde

Endnu en kategori med jagthunde! Både drivende jagthunde og Schweisshunde er blevet avlet som jagthunde, hvor der især har været fokus på deres gode næse. De anses for at være ihærdige hunde, som søger intens efter selv den mindste fært af vildt. Drivende jagthunde og Schweisshunde har deres fintfølende næse tilfælles, men adskiller sig ved arbejdsformen. Schweisshunde er kendt for at arbejde alene, hvor drivende jagthunde ofte arbejder flere sammen.

Hunderacer 7: Stående jagthunde

Kendetegnet for stående jagthunde er deres knivskarpe sanser, som de bruger til at opspore vildt. De søger ihærdigt terrænet, og bliver stående for at markere vildtet. Herefter skræmmer hunden byttet, så det enten sætter i løb eller flyver afsted. Når vildtet er skudt, henter stående jagthunde villigt byttet. Denne kategori bør varetages af erfarne hundeejere, som ved hvad racen kræver. Kategorien indeholder f.eks. racer som Setter, Breton og Kleiner Münsterländer.

Hunderacer 8: Apporterende jagthunde

Disse racer er kendt som stødende og apporterende hunde, og anvendes f.eks. til klapjagt. Denne form for jagt skræmmer vildtet, så det flyver tættere på jægerne. Her bruges de apporterende hunde med mellemrum til at hente nedskudt vildt, og bringe byttet tilbage til ejeren. Kategorien indeholder racer som cocker spaniel, labrador retriever og nova scotia duck tolling retriever, der også i høj grad holdes som kæledyr. De har dog særlige behov, hvilke stammer fra deres lange fortid som jagthunde.

Hunderacer 9: Selskabshunde

Navnet beskriver egentlig denne kategori særdeles godt, og er hunde som bidrager til det gode selskab. De har ofte hverken fælles arbejdsområde eller oprindelse, og er gennem tiden blevet avlet til underholdning. Kategorien indeholder ligeledes racer, som ikke længere bruges til deres oprindelige formål. Der er derfor mange spændende og bundforskellige racer, som passer godt til hjemmet. Eksempler på racer kunne være Tibetanske hunde, Chihuahua og Pudler. Legesyge og agtpågivende.

Hunderacer 10: Mynder

Den sidste kategori indeholder Mynder, som er kendt for deres slanke natur og hurtige væsen. De er nogle af verdenens hurtigste landdyr, og ses både som langhårede, korthårede og ruhårede. De var oprindeligt avlet som jagt- og vagthunde, men bliver kun i beskedent omfang brugt til dette formål i dag. Her ses racerne mere som familie- eller udstillingshunde, men er også kendt som de hurtige væddeløbshunde. En spændende kategori, som byder på lidt af hvert.