Kæledyr | Fauna®

Fauna logo med hvid cirkel som baggrund
Voksen Labrador Retriever med sort pels nyder en tur i naturen

Labrador Retriever

En familievenlig og nem hund at opdrage

Fauna logo med hvid cirkel som baggrund

Skrevet af Fauna

Generelt om racen Labrador Retriever

En af de mest populære hunderacer i Danmark er labrador retrieveren og med god grund. Labradoren er nemlig en meget venlig, lydig og nem hund at opdrage. Det er også på grund af disse træk at labradoren egner sig rigtig godt til familier med børn i alle aldre. Den gennemsnitlige labrador retriever vokser til en højde på omkring 54-57 cm og en vægt på 25-34 kg. Den forventede levetid for labrador retriever er 12-14 år. Hannerne er som regel lidt større end hunnerne. Det er en social hunderace som har det rigtig godt med nærvær og med leg i haven eller i parken.

Størrelse

Stor

Temperament

Moderat

Pelspleje

Lille

Aktivitetsniveau

Højt

Labrador Retrieverens historie

Labradoren har hjemland i Storbritannien. Racen har ophav i Newfoundland i Canada, hvor de europæiske kolonister avlede hunden. Senere kom labradoren til havnebyen Poole i England med handelsskibe, som handlede med saltfisk. Her anskaffede gårdejere sig racen og avlede dem til apporterende jagthunde. 
Sort labrador retriever bringer en skudt fasan tilbage til sin ejer

Aktivitetsniveau

En Labrador retriever kræver plads til at udfolde sig fysisk. Den har en stærk apporteringstrang, der betyder at man som ejer ikke nødvendigvis skal løbe turer med sin hund for at den kan få brændt krudt af. Desuden elsker labradoren vand, hvor den glædeligt leger apport i havet eller den nærliggende sø. En labrador retriever kan begynde at kede sig hvis den ikke får nok motion. Desuden har labradoren en stor appetit og overfodring kan blive et problem. Det er derfor vigtigt at holde øje med din labradors vægt, så den ikke bliver overvægtig.

En familievenlig hund​

Labradoren er en perfekt hund for førstegangsejere. Dens blide og venlige natur gør den egnet til hjem med børn i alle aldre. En labrador har det bedst hvis, den får mulighed for at brænde noget krudt af. Derfor er den perfekt for familier med en stor have eller i beboelser, hvor der er park eller vand i nærheden, hvor man kan løbe en tur eller lege apport med hunden. 
En glad dreng og pige omfavner deres hvide labrador i skønt forårslandsskab

Pels og pleje

En labrador retriever er stockhåret, hvilket er en dobbelt pels, som betyder at labradoren har en primær pels, også kendt som dækhår, som beskytter hunden og en sekundær pels, også kendt som underpels, der hjælper hunden med at regulere kropstemperaturen. Labradoren har en kort pels, som blot kræver en grundig ugentlig børstning for at undgå fældning i hjemmet. I foråret og efteråret fælder labradoren sin vinter- og sommerpels og derfor fælder hunden mere end normalt. I disse perioder kan det anbefales at man øger den ugentlige børstning til to gange. Det kan ikke anbefales at vaske sin labrador for ofte eftersom det er vigtigt for hunden at den opretholder et sundt niveau af hudfedt. Undgå at vaske din labrador, hvis ikke den lugter og anvend en mild hundeshampoo. 

Labrador Retriever sundhed

Labradoren er overordnet en meget sund hunderace. Hvis du er i gang med at anskaffe dig en labrador retriever er det en god ide at holde øje med om følgende sygdomme dukker op i hvalpens stamtavle:

  • HD (Hofteledsdysplasi)
  • AD (Albueledsdysplasi)
  • PRCD-PRA (Progressiv Retinal Atrofi)


Hvis du vil vide mere om sygdomme relateret til hunderacen labrador retriever kan du besøge Dansk Retriever Klubs hjemmeside.

Labrador Formel 1

Hvis du er i gang med at købe en labrador eller før har været igennem møllen har du muligvis stødt på betegnelsen formel 1. Trods hvad mange tror er det ikke den mindre størrelse, der definerer formel 1 labradoren. Formel 1 er en betegnelse for en afgren af labrador retrieverracen, som er opdrættet efter engelske og irske markprøver så den har bedre apporterende egenskaber til jagt. Man kan som regel se om ens labrador er en formel 1 ved at tjekke hundens stamtavle. Hvis hunden er en labrador formel 1 vil markprøverne været påskrevet i stamtavlen med betegnelsen FT. 

En god servicehund

Labradoren er avlet til apporteringsjagt og kan stadig trænes til dette formål. Desuden er racen en vandhund så den er ikke rad for at hente bytte i søer eller marsk. På grund af racens samarbejdsdygtighed og loyalitet anvendes Labradoren også i et væld af specialiseret servicefunktioner så som servicehund til forskellige fysisk handicappede og som bombe- eller narkohund hos Toldvæsenet og det danske politi.

Hvorfor vælge en Labrador Retriever?

Med en generel træning og fysisk motion får man en god hund, som skaber liv og glæde i hjemmet. På grund af labradorens venlige og samarbejdsvillige sind er det en nem hund at træne. Eftersom labradoren har en stærk apporteringstrang, er det også nemt at stimulere hunden fysisk. Labradoren er velegnet for førstegangsejere og er en meget familievenlig hund. Labradoren er en intelligent hund med et mildt og venligt sind. Den er villig til at adlyde og har et stærkt ønske om at behage ejeren. Desuden er labradoren en tålmodig hunderace og alle dens mentale kvaliteter gør labradoren til en familievenlig hund. Labradoren kan dog godt begynde at kede sig, hvis ikke den får mulighed for fysisk aktivering, hvilket i sidst ende kan lede til uhensigtsmæssig adfærd. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi arbejder på at kunne sende spændende nyheder for kæledyrsejere – tilmeld dig herunder og få en mail, når vores nyhedsbrev er klar.

Del dette indlæg

Find andre spændende artikler