Fauna logo png.

Gammel hund: Er din bedste ven blevet gammel?

Er din engang så energiske hvalp blevet grå om snuden? Og snorker I nu om kap derhjemme i sofaen? Så tegner det på, at din hund er blevet gammel.
Fauna logo med hvid cirkel som baggrund

Skrevet af Fauna

Hvornår er min hund en seniorhund?

På grund af fremskridt indenfor ernæring og medicin lever os mennesker og hunde længere, end vi tidligere har gjort. Men præcis ligesom ældre mennesker, har ældre hunde også flere sundhedsproblemer end yngre hunde. Derfor skal du som hundeejer til en senior hund selvfølgelig tage dine forholdsregler.

Som oftest, betegnes hunde på omkring 7 år som seniorhunde. Men hundens race, størrelse og fysik påvirker også hundens ældningsproces. Hunde på 7 år vil svinge mellem en relativ alder i forhold til “menneske år” på 48 år for små racer som gravhunde, chihuahua, Cairn Terrier mm. til 56 år for gigant hunderacer som Granddanois, Sanktbernhardshunde og Iriske ulvehunde.

Gammel hund står i solen

Ældnings tegn hos en gammel hund

Tegn som grå hår og nedsat aktivitet er tydelige markører for at din hund er blevet gammel. Men andre symptomer på ældning er noget vanskeligere at opdage hos din hund. Alder er ikke direkte en sygdom, og du kan forvente visse almindelige ændringer og aldersrelaterede sygdomme, som vil svække din hunds helbred.

Sygdomme hos gamle hunde

Tandproblemer er det mest almindelige problem, når alderen begynder at drille for din firbenede ven. Dårlige tænder kan faktisk pga. spredning af infektion fra tænderne medføre at hunden får nyre-, lever- og hjerteproblemer. Har din hund over tid fået en meget dårlig ånde, anbefaler vi, at du kontakter din dyrelæge med henblik på et sundhedstjek.

Er din hund blevet overvægtig på sine gamle dage? Dette er ikke et godt tegn, da overvægt øger risiko for sukkersyge og leversygdomme, samt øger belastningen af hundens led og ryg. Hormonforstyrrelser som sukkersyge og stofskiftelidelser påvirker hundens krop. Nyre- og leversygdomme svækker hundens “rensningsanlæg”, og der kan opstå ubalance, hvilket er meget alvorlig for senior hunde.

Gigt i led og ryg er meget almindeligt for gamle hunde, men det er meget smertefyldt for hunden. Tab af syn og hørelse svækker hundens sanser, og kan gøre hunden utryg. Cancer er meget almindeligt for senior hunde, og hele 80 % vil ved behandling i rette tid kunne blive helt raske. Det er derfor vigtigt, at bemærke sygdomme hos gamle hunde, og på denne måde forebygge på bedst mulig måde. Derfor anbefaler vi, at du to gange om året får din senior hund til et sundhedstjek hos din dyrelæge. Læg mærke til disse fysiske ændringer ved din hund:

  • Nedsat aktivitet
  • Mindre opsøgende efter kontakt med familien
  • Øget søvn behov
  • Desorientering og forvirring
  • Mindre opmærksom
  • Vægt forøgelse eller tab
  • Ændringer i hud og muskler
  • Ændringer i spise- og drikkelyst
  • Urenlighed
  • Øget urinering
  • Stivhed i led
  • Halter hunden
  • Tab af syn og høre sans
  • Tand problemer
  • Fordøjelsesproblemer
  • Gentagne infektioner
Disse ændringer vil ofte være symptomer på fysiske eller medicinske sygdomme, som ved hjælp af dyrelægebehandling og medicin vil forbedre din hunds liv.

Forebyggelse af sygdomme ved ældre hunde

Præcis ligesom os mennesker kan hunde få et langt og sundt seniorliv. En nem måde at forbedre din senior hunds liv er ved at fodre din hund med foder, der er lavet til seniorhunde. Senior foder er produceret med et lavere protein- og saltindhold, så lever- og nyrebelastningen sænkes. Noget Senior foder er også tilsat andre vævsbeskyttende stoffer, der f.eks. hæmmer gigtforandringer eller skader på hundens nervevæv.

For de fleste hundesygdomme, vil en diagnose i et tidligt stadie øge mulighederne for en god behandlingseffekt, så livskvaliteten hunden fremmes og forlænges.

Når du tager din senior hund til en sundhedsundersøgelse hos din dyrlæge, bliver din hund grundigt undersøgt for en lang række sygdomme. Denne undersøgelse, sammenhold med dine oplysninger om hundens kost, drikkelyst, livstil mm. bruger dyrelægen til at vurdere behovet for yderlige undersøgelser. Disse yderlige undersøgelser kan eksempelvis være røntgen eller EKG-undersøgelser, blod-, urin- eller afføringsprøver,. Du kan læse om flere hundesygdomme her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi arbejder på at kunne sende spændende nyheder for kæledyrsejere – tilmeld dig herunder og få en mail, når vores nyhedsbrev er klar.