Fauna logo png.

Har din hund sukkersyge?

Har din hund sukkersyge?
Fauna logo med hvid cirkel som baggrund

Skrevet af Fauna

Hvad er sukkersyge hos hunde?

Sukkersyge hos mennesker er blevet en mere og mere almindelig sygdom. Vores kæledyr kan også udvikle sukkersyge, og sygdommen ses især hos midaldrende hunde, men kan også forekomme hos yngre dyr. Kroppens sukker reguleres normalt af hormonet insulin, som produceres i bugspytkirtlen. Ved sukkersyge er denne regulering ude af balance. Hos dyr opdeles sukkersyge i 3 typer:
  • Type I hvor der produceres ingen eller meget lidt insulin i bugspytkirtlen
  • Type II hvor kroppens celler ikke kan reagere på insulin. Ses sjældent hos hunde.
  • Overgangstype hvor produktionen af insulin svinger frem og tilbage mellem normal og nedsat produktion.
Risiko for sukkersyge øges ved overvægt, betændelse i bugspytkirtlen og langtidsanvendelse af visse medicintyper. På denne side gennemgås sygdomsmekanismer, symptomer, diagnose, behandling, diæt, tabletter, insulin og kontrol af behandling. Du kan læse om andre hundesygdomme her.
Stor hund med sukkersyge

Få hjælp af din dyrlæge

Hvis din hund har sukkersyge, er det altid en god idé at kontakte din dyrlæge hurtigst muligt. På denne måde får du professionel vejledning, og sikrer den korrekte behandling.

Sygdomsmekanismer & symptomer

Selvom der findes sukker i kroppen, vil transporten af sukker fra blodet ind i cellerne være blokeret ved sukkersyge. Cellerne får derfor ingen energi. Mængden af sukker i blodet stiger, og dette overskud udskilles med urinen. Da dette trækker en masse vand med sig, vil hunden drikke og tisse meget mere end normalt. Hjernens sultfornemmelse styres også af sukker, og ved mangel af sukker i hjernecellerne føler hunden kontant sult. På trods af dette ses vægttab, fordi kroppen begynder at forbrænde fedt og protein for at producere sukker og ketonstoffer.

Ved en stor produktion af ketonstoffer ses opkast og stor utilpashed. Dette kaldes ketoacidose. Ketoacidose er en meget alvorlig og livstruende tilstand. Ved en fortsat ubehandlet sukkersyge støder ofte andre sygdomme til. Der ses infektionssygdomme som blærebetændelse, nyrebetændelse eller betændelse i huden, og hunde kan udvikle grå stær på grund af vandindlejring i øjets linse. Sjældent kan ses svaghed eller unormal bevægelse pga. nerve og muskelskader.

Diagnose & behandling

Diagnosen sukkersyge stilles ved fund af sukker i blod og urin. Sukkermængden i blodet kan dog svinge meget afhængigt af fodring og stress. Derfor undersøges der også for fructosamin-mængden i blodet. Fructosamin viser, om sukkermængden i blodet har været forhøjet over længere tid. Hos mennesker kaldes den ofte “sladrehanken”. Formålet med behandling er at fjerne symptomerne på sukkersyge, stabilisere hundens vægt og forhindre komplikationer. Som behandling anvendes diæt kombineret med insulin- eller tabletbehandling.

Diæt, tabletter & insulin

Diæt anvendes oftest i kombination med medicinsk behandling. Fedme og underernæring kan føre til sukkersyge, der forsvinder, når kropsvægten rettes. Ændring i kropsvægten skal ske langsomt og blodsukkerkoncentrationen følges nøje, så den medicinske behandling reguleres. Foderet skal være fiber- eller proteinrigt og der skal gives samme mængde på samme tidspunkt hver dag. Tabletter indeholder stoffer, der enten stimulerer insulinproduktionen, eller øger kroppens følsomhed for insulin. Hos hunde, har tabletter sjældent nogen effekt, mens der hos ca. 20% af katte med diabetes kan ses en bedring. Det er dog umuligt at se på patienterne, om tabletter vil virke, og derfor forsøges tabletter kun til katte, der er meget friske. Insulin er den foretrukne behandling til hunde med sukkersyge, da det virker, uanset hvilken type sukkersyge der er tale om. For at en insulinbehandling fungerer, skal tre ting være i balance:
  • Mængde og tidspunkt for motion skal være den samme hver dag
  • Mænge og tidspunkt for foder skal være den samme hver dag
  • Mænge og tidspunkt for insulin skal være den samme hver dag
Insulin kun kan gives som indsprøjtninger, hvilket kan være et problem for nogle hunde. Desuden findes der ikke en standardmængde til alle patienter. De fleste patienter opstartes derfor på en gennemsnitlig mængde af insulin to gange dagligt, samtidig med at motion og foder standardiseres. Insulinmængden reguleres herefter ved blodprøvekontrol. Enkelte hunde kan ved regulering nøjes med insulin en gang dagligt, mens katte altid vil kræve to. Desværre kan der være patienter, der er svære at regulere og som får komplikationer. Når hunden fungerer fint uden symptomer, kontrolleres blodet efterfølgende kun en gang imellem. Hunde kan trives længe med deres sukkersyge, især hvis de første seks måneder går godt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi arbejder på at kunne sende spændende nyheder til kæledyrsejere – tilmeld dig herunder og få en mail, når vores nyhedsbrev er klar.