Fauna logo png.

Hvalp: Skal i have hund for første gang?

Læs 10 gode råd fra dyrlægen om ny hvalp

AppStore

På AppStore kan du downloade vores app helt gratis

GooglePlay

Du kan også downloade den gratis på PlayStore

Skal i have ny hund for første gang?

Dette indlæg er skrevet til jer, som har besluttet at øge familien med et medlem. Det er dog vigtigt, at hvalpen ikke forlader sin mor, før den er otte uger gammel. Som hundeejer er det lovpligtigt at anskaffe sig en ansvarsforsikring, hvor sygeforsikringen er valgfri. Hos Fauna anbefaler vi dog alligevel sygeforsikringen, da du på denne måde kan dække uforudsete regninger fra dyreklinikken.

Når familien får et nyt lille medlem, er det vigtigt at hjemmet er gjort klart. En ny hund undersøger nysgerrigt alle rum, og bider sig gerne gennem alt fra bordben til ledninger. Det kan derfor være nødvendigt at fjerne skadelige genstande, eller kun tillade hvalpen at befinde sig i bestemte rum. Det skyldes ligeledes hvalpens renlighed, da den uundgåeligt kommer til at sætte sine spor på gulvet i starten af sit liv.

Køb af hund er en stor beslutning. Der er meget, man bør undersøge. I denne artikel hjælper vi nye hundeejere, så i kan få den bedste start sammen med hvalpen. Vi giver praktiske råd om, hvad der er vigtigt at have styr på, når man køber hund. Vi har allieret os med en dyrlæge og udarbejdet 10 gode råd. 

Ny hund på gulvet i stuen
Ny hund på græsplæne med solskin

Dygtige danske dyrlæger

De 10 råd

Når en ny hund bliver en del af familien, skal man være opmærksom på mange forskellige forhold. Hos Fauna har vi samlet 10 gode råd, som kommer direkte fra dyrlægen.

Læs hvad dyrlægen anbefaler

Vi har samlet 10 gode råd fra dyrlægen, og sat dem sammen herunder. Held og lykke med hvalpen!

Ny hund kræver forberedelse

Der findes naturligvis flere gode råd, end de ovenstående punkter. Det er altid vigtigt at starte rejsen hos dyrlægen, og på denne måde få lagt en god plan. Skab passende og trygge rammer, og vis vejen for hvalpens adfærd. En ny hund skal have grænser, og det er en krævende og ansvarsfuld rolle. Vi anbefaler tillid og respekt, samt nedtoning af den dominante adfærd.

Hos Fauna har vi udviklet en app, som skal være din digitale sundhedsbog. Dette gør vi i samarbejde med dyreklinikker, og du får på denne måde et overblik over hundens helbred. Vi har digitaliseret den fysiske sundhedsbog, og du slipper dermed for at huske den hver gang. Vi ønsker at gøre det nemmere at være hundeejer, samt sikre at hunden får den korrekte behandling. Herunder gennemgår vi nogle af de 10 råd. 

Træning og socialisering

Træning og socialisering er hjørnestenene hos en god og velopdragen hund. Desuden skaber det en emotionel stabil hund, så det er et absolut must. 

Træning med hund

Det er vigtigt at træne din hund fra en tidlig alder. Det anbefales altid at man skriver sig op til hvalpetræningshold, hvis man har hunden fra den er hvalp.  Du kan træne hvalpen selv, især hvis du har tidligere erfaring med træning af hunde. Uanset, hvordan du gør det, vil det efter hvalpen er blevet voksen, være en god ide fortsat at træne din hund.

God træning består af positiv forstærkning af den adfærd du ønsker fra din hund. Dette sker ved at belønne hunden, når den udviser den adfærd man ønsker. Den stærkeste belønning man kan give hunden, er godbidder, men normal tørkost, leg og ros fungerer også godt. En belønning bør altid være efterfulgt af en verbal ros som ”dygtig”, der tilvænner hunden til dette ord som et tegn på at den udviser den rigtige adfærd.

Konsekvens i træningen er meget vigtig for ikke at forvirre hunden. Hvis man f.eks. træner hunden til ikke at tigge ved spisebordet, skal man sikre sig at alle i huset er enige om, at man ikke giver efter for hundens tiggeri. Hold i øvrigt træningssessioner korte. Hunde kan ikke koncentrere sig i timevis. Træn hellere din hund over flere korte sessioner med pauser imellem.

Socialisering

Socialisering er meget vigtigt for at få en god og rolig hund. Ligesom vi skal give hunden gode oplevelser, når den følger vores kommandoer, skal vi også give hunden gode oplevelser blandt andre mennesker, hunde og i nye situationer. Skulle der opstå en ubehagelig situation, er det vigtigt at vi får ændrede hundens opfattelse ved at udsætte den for lignende situationer, men af en god karakter.

Hvis ikke vi træner og socialiserer vores hunde, vil uønsket og problematisk adfærd opstå. Uden træning kan hunden f.eks. blive for selvstændig og ikke komme, når man kalder på den. Den kan ligeledes begynde at tigge ved spisebordet. Uden ordentlig socialisering kan man få en hund, som er meget nervøs eller aggressiv overfor andre hunde eller mennesker.

Hvordan træner du?

Send os tips og tricks

Send os gerne tips og tricks til træningen, som vi kan dele med hinanden.
Hvalp træner på græsplæne
Ny hund og ejer træner på en græsplæne

Vaccination af din hvalp

Vaccination af hunde er et vigtigt redskab for, at sikre et robust immunforsvar over for sygdomme. Nogle af disse vacciner er påkrævet, mens andre kan tilvælges. Når hunden får en vaccine, danner den antistoffer mod den pågældende sygdom. Dermed vil hunden i fremtiden være bedre beskyttet mod sygdommen. Vaccination af ens hund er dog ikke en 100% garanti for, at din hund ikke bliver smittet og udviser symptomer. En vaccineret hund vil dog have en stærkere beskyttelse mod sygdommen, end en hund uden vaccination. Hundevacciner opdeles i to kategorier: kernevacciner og tilvalgsvacciner.

Kernevacciner til hund

Kernevacciner er de vacciner, som enhver ansvarlige hundeejer giver til deres hund. Kernevaccinerne er rettet mod sygdomme, som er dødelige for hunden og i visse tilfælde også kan være til farer for mennesker. Kernevaccinerne er:

  • Leptospirose
  • Hundesyge
  • Parvovirus
  • Rabies
  • Hepatitis contagiosa canis (Hcc)

Tilvalgsvacciner til hund

Tilvalgsvacciner afhænger som regel af nogle omstændigheder. Behovet for vaccinerne kan være bestemt af omstændigheder, såsom den specifikke hunderace, hundens alder eller omgivelser. Derfor skal behovet for en tilvalgsvaccine afklares af den enkelte hundeejer. Tilvalgsvaccinerne er:

  • Svampeinfektioner
  • Babesiose
  • Kennelhoste
  • Leishmaniasis
  • Lyme sygdom

Nogle af hundevaccinationerne kan også være lovpligtige i udlandet og man skal derfor undersøge lovkravene for det pågældende land man rejser ind i. Det er vigtigt, at få vaccinationerne og dokumentering af vaccinerne på plads, inden man rejser.

Som regel vil kennelen du køber eller købte din nye hund fra, have vaccineret hvalpen da den var 8 uger gammel. Derefter vil du skulle sikre dig at din hund vaccineres, når den er 12 og 16 uger gammel samt 15 måneder gammel. Herefter skal hunden vaccineres et år efter den sidste vaccine. Fremover vil hunden, alt efter vaccinen skulle vaccineres med årligt til tre års mellemrum.

Hos fauna arbejder vi hårdt på at bygge en app, der hjælper hundeejere med at få et overblik over din hunds vaccinationer og kommende aftaler hos din dyreklinik. Læs om vores apps øvrige funktioner her.

Tre kanyler ligger med nålene krydset over hinanden

Ormekur til hund

Inficerende ormearter er der mange af. Smitten opstår ved at ormeæg eller ormelaver optages af hunden fra afføringen fra en anden hund eller et andet dyr. Smitten kan også opstå med en mellemvært såsom mus, fugle eller snegle.

Derfor har hunde, som lever tæt op af andre hunde eller, som bruges til jagt eller lever steder, hvor den nemt kan spise mus, fugle eller snegle også en øget risiko for at blive smittet med orm. Af samme grund er det også rigtigt svært at få gjort kål på ormeproblemet hos kenneler og pensioner. Man regner faktisk med at tæver har orm, som gives videre til dens hvalpe, hvorfor en ormekur til hvalpe klart kan anbefales.

Orm diagnosticeres af en dyrlæge ved påvisning af orm i hundens afføring eller opkast. Nogle gange vil det være nødvendigt, at undersøge hundens afføring flere gange, da ormeæg udskilles i uregelmæssige intervaller.

I tilfælde af at hunden diagnosticeres med orm, vil din dyrlæge udskrive en recept på medicin til en ormekur. Den typiske behandling vil anvende medicin i form af tabletter, pasta eller en miksturbehandling og vil strække sig et sted mellem 1-5 dage. Desuden kan behandlingen gentages med 2-3 ugers intervaller.

De danske orme

Disse ormearter kan smitte din hund i Danmark:

  • Rundorm
    Hundens hageorm(Uncinaria Stenophala)
    Hundens spolorm (Toxocara canis)
    Hundens piskeorm (Trichuris vulpis)

  • Bændelorm
    Storleddet bændelorm (Mesocestoides)
    Bændelorm fra lopper (Dipylidium caninum)
    Bændelorm fra byttedyr (Taenia spp.)

  • Hjerte-lungeorm
    Hundens lungeorm (Crenosoma vulpis)
    Fransk hjerteorm (Angiostrongylos vasorum)

De fleste af disse orme kan bekæmpes med en behandling. Dog har visse præparater en mindre effekt mod ormelarverne. Hjerteormen kan være livstruende og derfor afhænger hundens chancer af, at man opdager ormene tidligt og starter behandlingen hurtigst muligt.

Er du træt af at skulle huske, hvor du sidst havde lagt din hunds sundhedsbog? Så hent vores app, der digitaliserer sundhedsbogen, så du altid har den lige ved hånden (Appstore eller Googleplay)

Flåt sidder på kanten af et blad og venter på en vært den kan hoppe over på

Hvis din hundehvalp får flåter

Antallet af flåter i Danmark har været stigende de seneste år. I Danmark finder man to typer flåter, skovflåten og husflåten. Flåten sætter sig på spidsen af blade eller græsstrå og venter på at et dyr strejfer forbi, som de kan sætte sig på. Her bider flåten sig fast på dyret, og begynder at suge blod. Skovflåten kan overføre nogle farlige sygdomme til både mennesker og hunde.

Flåtrelateret sygdomme

Kendte sygdomme som flåterne overfører i Danmark:

  • Borreliose.
    Typiske symptomer på borreliose er træthed, muskelsmerter, feber, epilepsi, halthed, lammelse af ansigtsnerven og usikker gang.
 
  • Anaplasmose.
    Typiske symptomer er vægttab, feber, træthed, nedstemthed, halthed, ledsmerter, øget tørst, nedsat appetit, opkast og luftvejssymptomer. Desuden kan der i sjældne tilfælde opstå blødning i slimhinden, næseblod og nedsat blodprocent.
  • TBE (Tick borne encephalitis) også kendt som hjernebetændelse.
 
  • De typiske symptomer er diarré, feber, mathed, hovedpine, muskelsmerter, mavepine og åndedrætsbesvær.
 
  • Rickettsiose.
    En sygdom, der lader til at have et langsomt sygdomsforløb og ender med pludselig død på grund af hjerteforstyrrelser. Det vides ikke med sikkerhed om sygdommen også kan smitte til hunde.

Sådan fjerner du en flåt

En flåt skal fjernes hurtigst. Det er overordnet anerkendt, at hvis flåten fjernes inden 24 timer, kan den ikke nå at overføre borreliabakterien. Det er vigtigt, at hele flåten fjernes. Fjernes flåten ikke korrekt, kan hovedet blive siddende og stadig smitte hunden.

Man kan enten fjerne flåten med flåtfjerner, som griber om hovedet og derefter drejer man værktøjet, hvilket får flåten til at slippe sit greb. Man kan også bruge en pincet. Her skal man sikre sig, at man får fat i flåtens hoved og ikke over hovedet. Igen skal man forsøge at dreje flåten, så den slipper sit tag. Man kan også forsøge at trække flåten ud i et langt træk.

Der er mange gamle råd til, at få flåten ud. Flere af disse risikerer dog, at flåten tømmer sin mave, hvilket øger risikoen for at hunden smittes med borreliose. Disse råd er bl.a. at nulre flåten med olie, vaseline eller margarine. Vær derfor varsom, med hvilke råd du tager imod.

Hvis din hund får flåter, kan den skulle behandles med medicinske præparater. Hvis du vil slippe for det fysiske papirarbejde, har vores app digitaliseret sundhedsbogen. Du kan hente den på Appstore og Googleplay.

ID-mærkning og hundetegn til din hund

Alle hunde i Danmark skal registreres i Dansk hunderegister. Dette sker med enten et chipnummer eller en øretatovering og er lovpligtigt i Danmark. Både registrering og mærkning skal ske inden hunden er 8 uger gammel. Registreringen koster 145 kr. og du vil få en registreringsattest via mail.

Mærkning ordnes af opdrætterne eller af en dyrlæge. Så hvis du køber ny hund, er det vigtigt at vide om opdrætteren har registreret og mærket hundene eller om du selv skal tage kontakt til en dyrlæge.

Hundetegn er også lovpligtigt i Danmark. På hundetegnet er det efter lov et krav, at ejer  oplyser navn og adresse. Det anbefales desuden, at du tilføjer telefonnummer til hundetegnet, men dette er ikke et lovkrav.

Ny hund sidder på en græsplæne og viser sit hundetegn, som hænger fra halsbåndet

Forsikring af din hund

Hundeforsikring og hvilken en man skal vælge, kan være en svær beslutning. Vi har samlet information om, hvordan du kan forsikre din hund. Først og fremmest er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, så den kan man i hvert fald godt krydse af listen.

Ansvarsforsikringen er lovpligtig, da den dækker de skader en hund kan gøre på andre hunde, mennesker eller ejendele. Nogle forsikringsselskaber vil kræve at du tegner en udvidet ansvarsforsikring, hvis du træner eller udstiller din hund. Derudover kan man vælge at tegne følgende forsikringer, men disse er dog ikke lovpligtige:.

  • Ulykkesforsikring dækker udgifter forbundet med ulykker. Forsikringen dækker ikke sygdomme og den er derfor mest relevant for ejere af brugshunde og jagthunde.
 
  • Sygeforsikring dækker en stor del af omkostningerne hos dyrlægen, hvis din hund kommer til skade eller bliver syg. Da der er forskel mellem de forskellige forsikringsvirksomheder og hvad deres sygeforsikringer dækker, er det en god ide at undersøge forsikringsvilkårene.
 
  • Livsforsikring dækker købsprisen af din hund, hvis den skulle dø ung. Desuden kan den udbetalte forsikringssum stige, hvis din hund udmærker sig i konkurrencer eller opnår certificeringer. Alt efter hundens race sænkes forsikringssummen, når hunden rammer en vis alder og ophører helt, når ens hund bliver gammel.

Foder til din hund

Hvilket hundefoder skal jeg vælge? Der er mange varianter på markedet. Når man har købt ny hund, kan det som hundeejer være svært at finde hoved og hale i, hvilket foder man skal købe. Vi har forsøgt at samle nogle overordnede informationer, som kan hjælpe dig med at træffe beslutningen. Hundefoder deles op efter alder og hunderacens størrelse. Her skelner man på alder mellem hvalp, voksen og senior og på størrelse mellem lille, mellemstore og stor.

  • Små hunde skal have hvalpefoder indtil de er 8-10 måneder. Derefter skal de have voksenfoder til de er 8 år, hvor man så vil skifte over til seniorfoder.
 
  • Mellemstore hunde skal have hvalpefoder indtil de er 12 måneder, hvor man skifter til voksenfoder. Fra de er 7 år, skifter man over til seniorfoder.
 
  • Store hunde skal have hvalpe helt ind til de 1,5-2 år gamle. Fordi de vokser mere, har de simpelthen brug for den næring, som hvalpefoderet har i længere tid. Store hunde skal have seniorfoder fra de er 6 år.

Hundens aktivitetsniveau har selvfølgelig en stor betydning for den diet, som bedst passer til hunden. En meget aktiv hund har brug for mere energiholdig mad end en hund med et lavt aktivitetsniveau.

Valg af hundefoder kan have betydning for hundens sundhed. En hund kan have specielle behov til en diet. Hvis hunden har problemer med mat pels, overfølsomhed eller har svage og ømme led, kan det være tegn på at hunden har særlige behov. Desuden kan diet være med til at forebygge nogle sygdomme. Hvis man har købt ny hvalp, kan det derfor være en god ide at konsultere sin dyrlæge omkring hundens diet.