Fauna logo png.

Hunderacer: Hvilken race passer bedst til din familie?

jiawei-chen-mSBfBC2NR5Y-unsplash-scaled
Fauna

Fauna

Inspiration til at finde den rigtige hunderace

Det er en stor glæde for en familie at have en hund, men det er vigtigt at lave nogle overvejelser inden, man træffer beslutningen om at anskaffe sig en hund. Har man som familie råd og overskud til en hund de næste 12 år? Skal man flytte bolig, rejse, lave et stort karriereskift eller stifte familie? Alt dette har betydning for hundens fremtidige velvære, og om den vil passe ind i din familie nu men også i fremtiden. Økonomi spiller også en stor rolle, når det kommer til anskaffelse af hund – En undersøgelse fra Nordea viser, at en hund koster gennemsnitligt 100.000 kroner at eje i alt i løbet af dens liv. Derfor er det også en stor anbefaling, at alle dyreejere får en hundeforsikring.

Blandings- eller racehund

Inden man beslutter sig for en blandings- eller racehund, må man spørge sig selv og sin familie: Hvad man vil bruge sin hund til? Skal hunden på udstilling? Hvordan skal hunden se ud udseendemæssigt? Hvor meget vil man betale for en hund? Hvilken adfærd forventer du, at hunden har? Prismæssigt er blandingshunde en del billigere end racehunde. Det er mere klart hos racehunde, når det kommer til de forskellige hunderacer med, hvad de har af karakteristiske adfærdsmønstre end hos blandingshunde, hvor der er en større variation. Racehunde har en stambog og egner sig til udstillinger. I nogle tilfælde kræver hundeavleren, at hunden skal på udstilling, da der er lagt stort arbejde i selve avlen. Hvis man derimod beslutter sig for en blandingshund, er det vigtigt at finde ud af: hvilke racer den er blandet af. Undersøg racerne og derefter vurder om hunden vil opfylde de forventninger, familien har til hunden.

Pelspleje
Nogle hunderacer kræver næsten ingen pleje, hvor andre kan kræve en del arbejde. Udover selve pelsplejen skal der huskes på, at der også er arbejde i at fjerne hår, som hunden fælder i dit hjem. Der kan netop være meget forskel på pelspleje blandt de enkelte hunderacer.
 

Størrelse

Hundens størrelse skal tages til overvejelse, når det angår pladsen i din bolig. Store hunde kræver nemlig mere plads end mindre hunde. Derudover er det dyrere at have en større hund, da de skal have større mængder medicin, og at de generelt spiser mere end mindre hunde. Små hunde kan derimod være mere skrøbelige og aggressive i deres adfærd. Hvis det er svært at komme til enighed, er der mulighed for at vælge en hunderace i en mellemstørrelse.

Alder

Det er især vigtigt at overveje, når man skal have hund, om man skal have en hvalp eller en voksen hund. Hvalpe ender ikke altid med at blive, som man havde forestillet sig. De skal lære at omgås andre hunde. De har brug for mere omsorg, træning og opdragelse. Voksne hunde kræver ikke ligeså meget arbejde, hvis de er blevet trænet og opdraget. Men de kan derimod have en del med i rygsækken fra deres fortid. Hunde, der stadig er mærket af deres fortid, skal have ejere med stor erfaring med hunde og overskud i deres hverdag til at tage sig af hunden.

Aktivitetsniveau

En af de vigtigste overvejelser, inden man vælger en hund, er aktivitetsniveauet. Hvis arbejdet i, hvor meget det kræver at have en aktiv hund bliver undervurderet, vil chancen stige for en splittelse mellem familien og hunden. Der skal overvejes grundigt om dig og din familie besidder energien og tiden til at have en hund med f.eks. et højt aktivitetsniveau. Alle hunderacer skal ud at luftes hver dag flere gange om dagen. Men med en aktiv hund kræver det hundetræning og lange ture, for at hunden kan blive stimuleret. Det varierer i de forskellige hunderacer med aktivitetsniveauet. Husk på, at selvom man vælger en hunderace, der ikke er super aktiv, er der ingen garanti for, at hunden er passiv.