Fauna logo png.

Køb af hund: Det er vigtigt at være grundig

Fauna logo med hvid cirkel som baggrund

Skrevet af Fauna

Vigtig viden om køb af hund

Når man har besluttet sig for køb af hund, er det sandsynligt, at forventningsglæden er stor. Trods dette, ender mange alligevel med at købe hvalpen i sækken. I medierne kan man med jævne mellemrum læse en hundesag med små sagesløse hvalpe, der ikke har ordentlige levevilkår. Hvert år er der mange skadesager, hvor hundeejere, som har købt en hundehvalp, bliver ramt af noget der gør, at det kan være både smertefuldt og dyrt. Alt for ofte ender det med, at hvalpen ikke trives, blives alvorligt syg eller i værste tilfælde ikke vil overleve.

Det drejer sig ikke kun om illegalt importerede hunde. I Danmark ses det også hos lokale hundehandlere, at hundehvalpe udelukkende bliver solgt til fordel for forhandleren. Hvalpene kan ofte blive solgt til en pris, der ligger en del under markedsprisen, men kan trods dette stadigvæk give sælgeren en god fortjeneste. Fælles for disse hvalpe er, at de mangler papir. Papir med dokumentation hvorpå der eksempelvis står skrevet, hvilken ejer hunden tidligere har haft. Dette bør en hver hvalp have med sig ved ejerskifte. Desuden har mange hundehvalpe levet isoleret under kritiske forhold.

Man kan ikke træffe et valg om at få en hund over morgenkaffen. Der skal ligge grundige overvejelser bag. Du skal vælge den race, som du synes passer godt til dig. Derudover skal man gøre sig en masse tanker om, hvordan du bedste vis kan sikre din nye hundehvalp et godt hundeliv, som en hundehvalp fortjener. Vigtigst af alt er det at komme godt fra start. Derfor vil det som start være godt at undersøge, hvorhenne der sælges hundehvalpe, som trives og har ejere, der har styr på tingene.

Tryghed ved køb af hund

Det er vigtigt ved køb af hund, at du får den rette dokumentation med. Sundhedsbogen skal være stemplet og udfyldt af en dansk dyrlæge. Indholdet af sundhedsbogen er blandt andet et skema, der skal blive udfyldt, når hvalpen bliver sundhedsundersøgt samt stempler for vaccination. Alternativt kan du prøve vores digitale sundhedsbog, som vil indeholde tilsvarende oplysninger. Fordelen er at du altid vil have dine oplysninger lige ved hånden, og nemt kan vise den til relevante personer. Modtager du et blåt EU-pas med til hvalpen, bør dette også være udfyldt af en dansk dyrlæge.

En vigtig faktor, som vi synes du skal forholde dig til, er at forholde sig kritisk til det miljø, som hvalpen er vokset op i. Det sikrer et trygt og sikkert køb og viser desuden, om hvalpen har fået en god start på livet. Samtidig øger det chancen for, at hundehvalpen vokser op som et mentalt stærkt og fysisk holdbart individ, så du som hundeejer kan have det godt sammen med din hvalp i rigtig mange år.

Det miljø som din hund vokser op i, har afgørende betydning for, hvordan hundehvalpen udvikler sig i fremtiden. Du bør derfor spørge ind til, hvor hvalpen befandt sig fra da hvalpen blev født til de rejser hjemmefra. Et vigtigt faktum her er, at hvalpen vokser op i et trygt miljø og som en del af familien. De skal lære at blive tryg ved almindelige lyde samt at kunne genkende dem – støvsuger, fjernsyn, døre der smækker, og mennesker der kommer på besøg. Du skal også kunne hilse på hundemor, når du besøger hvalpene. Hun skal være glad og imødekommende.

Køb af en lille hund

Pris, opdrætter og opgaver ved køb af hund

Du skal være påpasselig, hvis du oplever en pris på en hundehvalp, som er meget lavere end prisen for en hund opdrættet i Danmark. Det du kan spare ved at købe en billig hund, kan gå til ekstra omkostninger til dyrlæger og behandling samt medicinering af sygdomme eller fejl, som hunden har med sig. Det er en god idé at besøge flere opdrættere også selvom at du har udset dig en opdrætter, som du vil købe hos. Det er også en god idé at være ærlig og fortælle, at du besøger flere opdrættere. Du vil lære en del ved at se flere måder at gribe samme opgave an på. Trods det kræver en tid og indsats at besøge flere opdrættere, kan det være med til at give dig erfaring. Hermed kan man sammenligne forholdene med hinanden, hvilket både kan være ift. hvordan hvalpene har det og hvordan opdrætteren er.

Men hvordan bliver man klog på, om den hundehvalp man har købt, er et godt køb? Når man besøger opdrætteren af din måske kommende hundehvalp, er det vigtigt, at man har sin sunde fornuft med. Der er forskellige ting, som man som kommende ejer kan være opmærksom på. Vigtigt er det at være opmærksom på, om hvalpene vokser op i et rent og positivt stimulerende miljø. Hvalpene bør ikke leve afskærmet i en stald/ garagebygning eller i en hundegård, da hundehvalpene der vil være begrænset i at udvikle og udfolde sig.

Sådan skal en hvalp være

Hvalpe har lettere ved at håndtere nye situationer og omgivelser senere i livet, hvis de bliver vant til at være i nye miljøer, eksempelvis forskellige steder i huset og haven. Hundehvalpe der ikke får oplevet eller prøvet det, som de bør opleve i løbet af deres opvækst, vil have svært ved at håndtere nye situationer i fremtiden. Derudover vil de generelt også have mindre overskud og mod på livet. Køb din hvalp fra en opdrætter, der lader sine hvalpe vokse op i sit hus og er en del af dagligdagen. Hundehvalpe skal være oppe på benene og virke glade og imødekommende, når de ser dig, når de er 5 uger gamle eller ældre. Det er også positivt, hvis de har forskellige legesager, som de kan have det sjovt med.

Derudover skal de have fine, rene ører og øjne, nyklippede kløer og ren pels. Samtidig må de gerne være nysgerrige og have noget gåpåmod. Hvalpe, som er vant til at være sammen med mennesker, er udadrettede, kontaktsøgende og på ingen måde bange for fremmede. Du kan eventuelt prøve at håndtere en af hvalpene og se, hvordan den reagerer. En anden ting du kan prøve, er at tage en hvalp lidt væk fra de andre hvalpe og evt. Gå ind i et andet rum. Man skal give hunden lidt tid til at vænne sig til sin nye placering, men du kan her være opmærksom på, om den virker sky eller bange. Snak i et beroligende toneleje til hundehvalpen. Vis hundehvalpen et legetøj og skab lidt interesse og se, om den vil lege. Hvis den efter kort tid følger dig rundt og virker glad, viser den helt normale reaktioner.

Selve købet af hunden

Det kan være en god idé at tage en med, som har erfaring med hunde og valg af hvalp, hvis det er tilfældet, at du ikke selv har. Generelt bryder hvalpe sig ikke om at blive løftet op, så de fleste vil sprælle eller gøre modstand, når du løfter dem. Ved en fejl tror nogle, at det har noget med hvalpens selvtillid at gøre (eller dominans). Alle hvalpe har det som en naturlig refleks og handler ikke om, hvorvidt hvalpen bliver en selvsikker hund. For at give hvalpen tryghed i dine hænder, kan man holde hvalpen tæt ind til kroppen. Prøv at røre den blidt på benene og hold den forsigtigt om poterne, kig den i ørerne og mærk den efter på kroppen.

Forsøg at vælge en hvalp, som falder hurtigt til ro og forsøg at undgå hvalpe, der virker skræmte. Det er vigtigt at huske, at du kun vurderer hvalpen ud fra et øjebliksbillede. Eksempelvis er det åbenlyst, at en hvalp, der er i færd med en vild leg med sine søskende, har sværere ved at falde til ro end en hvalp, der lige har fået mad og allerede ligger og småsover. Alle hvalpe er søde, men det er ikke alle, der er friske og raske. Du skal ikke købe hvalpen af medlidenhed, da du ellers på den måde bidrager til den illegale handel med hunde uden papir. Impulskøb er ikke noget, der finder sted ved hvalpekøb. Husk på, at der altid er en hvalp til dig! Måske ikke lige det første sted, som du besøger eller den dag, du besøger en kennel, men du skal nok finde en, som passer til dig.

Tjek altid hvalpens sundhedsbog
Hvalpens sundhedsbog er vigtig for hunden

Grundige overvejelser

Det er vigtigt at overveje, hvor meget tid du har. Derefter skal du overveje, hvilken hunderace der passer bedst til dig og til det, som du kan tilbyde den. Desuden anbefaler Fauna, at alle hundeejere besøger forskellige hundeopdrættere og har en tjekliste klar med ting, de skal være opmærksomme på. For det første skal du se dig omkring og være opmærksom på det miljø, din hvalp er vokset op i, da det er helt afgørende for hvalpens fremtidige udvikling. Se efter hvor hvalpene har befundet sig, samt hvilke omgivelser de har været omkring. Husk at møde hvalpenes mor.

Når du handler i Danmark, er du altid dækket af købeloven, uanset om hunden har en stamtavle eller ikke har. Det er vigtigt at huske at få en købsaftale, kvittering, evt. stambog eller en anden form for dokumentation på dit køb, da købeloven ellers ikke vil gælde. Vær sikker på, at du ved hvor sælgeren har adresse og at du har diverse kontaktoplysninger, så du kan få fat i sælgeren igen, hvis det skulle ske, at der opstår problemer senere hen.

Stambogen

Ved overvejelserne om køb af hund, er det værd at tænke over hvorvidt den bør være stambogsført. I Danmark er den største stambogsførende organisation Dansk Kennel Klub (DKK). Den har et program for at sikre ordentlig avl. De besøger kenneler, og håndterer klagesager, hvor der er opstået kontroverser mellem hvalpekøber og opdrætter. Opdrættere, der opdrætter mange kuld, skal have en hundeholderuddannelse. Efter valg af race og hvalp, som du synes passer til dig og som er hos en opdrætter, du føler dig tryg ved, er der ting, du skal sikre dig. Du bør sikre, at hvalpen er sundhedstjekket, chippet og vaccineret inden overtagelse. Ved køb af en hvalp bør der følge en sundhedsbog med udfyldt af en dansk dyrlæge, hvor vi er i gang med at udvikle en digital version.

Vi vil gerne sikre at det er nemt og overskueligt, så du kan kontrollere hvalpens sundhedsoplysninger. I sundhedsbogen er det vigtigt at kontrollere, at hvalpen har fået de rigtige vaccinationer, ormekure, chipmærke samt undersøge eventuelle anmærkninger. Er der anmærkninger noteret, skal du undersøge hos en anden kyndig person end opdrætteren, hvad det kan betyde for hvalpens fremtidige sundhed. Billigt kan hurtigt blive dyrt. Du skal passe på, at du ikke bliver grebet af for gode tilbud. En billig hundehvalp, som kommer fra et mangelfuldt miljø, kan med stor sandsynlighed vise sig at være dyr at have på sigt på grund af omkostninger til dyrlæge og til køb af medicin.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi arbejder på at kunne sende spændende nyheder for kæledyrsejere – tilmeld dig herunder og få en mail, når vores nyhedsbrev er klar.

Del dette indlæg

Find andre spændende artikler